tisdag, april 14, 2009

Rättshaverist - ett lydnadsord


BLI KVITT DEN DOLDA LYDNADEN

Lydnadsordet rättshaverist bygger på Dold pluralis majestatis


Om det finns något ord som väcker känslor så är det rättshaverist. Men hur det kan komma sig?

Du har säkert stött på begreppet rättshaverist och har en mening om vad det betyder även om det kan vara lite diffust. För ordet är ganska vanligt i Sverige och i lydnadsmedia. Att ordet kan verka diffust kommer du snart att förstå. Men testa först din förståelse av ordet genom att jämföra:

Den alkoholiserade och hemlösa Harry är en riktig rättshaverist. Han propsar hela tiden på att ha rätt,

med:

- Skattemyndigheten är påstridig och vill till varje pris kämpa för att ha rätt.

eller

- Den amerikanska presidenten är en typisk rättshaverist.

Det första yttrandet verkar ju vara helt i sin ordning.

Medan de två senare verkar smått komiska av en enda anledning. Betydelsen och ordet rättshaverist används här för de som har makt eller till och med bestämmer över vad som är rätt eller inte och som därför inte kan vara rättshaverister. Eller hur?

Ordet rättshaverist verkar bara naturligt för dem som SKA vara maktlösa. Vilket i sin tur påvisar att rättvisa inte har den betydelse som vi vanligen tror. Bara det är ju ganska spännande.

Enligt svenska akademins ordlista betyder ordet rättshaveri/rättshaverist ”påstridigt hävdande av sin rätt”. Det kan ju kanske tyckas att det är en bra sak att stå på sig för att se till att rättvisan segrar. 

Men de som kallas för rättshaverister ses av lydnadsmedia för det värsta som finns. Rättshaverister är helt enkelt de uslaste av alla usla - eftersom de strävar efter rättvisa.

Hur kan det nu vara så? Jo, det är enkelt - när du väl inser sammanhangen. Den som kallas för rättshaverist lyder inte till exempelvis myndigheternas beslut och kämpar vidare istället för att se sig slagen.


Exempel på hur lydnadsordet rättshaverist används

Artiklar med ordet ”rättshaverist” är fascinerande läsning för det växer fram en hel mytologi om rättshaverister. 


”Chefsåklagare Barbro Jönsson har sin egen teori klar. Enligt henne var det med största sannolikhet en ensam rättshaverist som lät sprängladdningen detonera.”

Jönsson om bomben i hennes hem, Peter Linné, 2007-12-06
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=387355&ref=rss


”De som gör den sortens radio måste många gånger tänka: det får bli som det blir. Det kan bli lysande program, beroende på dem som ringer, det kan också bli platt fall, så pinsamt att man skruvar på sig, som man ofta gör inför Ring P1. Men med det senare programmet tar man förstås en större risk, det är trots allt ytterst sällsynt - kan jag föreställa mig - att potentiella rättshaverister ringer Christer.”

Christer litar på lyssnarna, Radiokrönika, Erik Löfvendahl, SvD, 13 december 2008
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2195601.svd


”Oartikulerat gnäll, billig radio, skräniga rättshaverister. "Ring P1" är P1:s mest utskällda program. I en ny studie får det upprättelse”.

"Ring P1" - Radions ostrukna skjorta, (TT Spektra) angivet som författare, 16 november 2006
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_371048.svd


”Av 184 inledda förundersökningar har exakt hälften lagts ned i brist på bevis.
- Många anmälningar skrivs av direkt. Det är inte så konstigt, eftersom en massa rättshaverister kontaktar enheten, säger Lars Korsell vid Brottsförebyggande rådet, som just nu arbetar med en kartläggning av korruptionen i Sverige.”

Mutbrott når inte domstol, Jan Nyman, 2007-06-29 22:27
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=355407


”Vidare kan lärare betraktas som obekväma rättshaverister om de för ofta vågar uttala sig kritiskt till exempel om organisationsförändringar.”

Många lärare rädda för att säga sin mening, Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 2008-11-13
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=457917

Fjelkner skrev om utredningen Tystade lärare - Om att kunna framföra kritik i media” som kan sammanfattas med: ”Över hälften av lärarna tror att negativ kritik mot skolan skulle leda till repressalier.”

Enkätundersökningen från lärarnas riksförbund, november 2008
http://www.lr.se/lrweb/Home.nsf/ByKey/UHAN-7LCCSE/$file/Undersökning%20-Tystade%20larare%20-%20nov2008.pdf


”- Försvararens roll borde i större utsträckning kunna vara pedagogisk, inte enbart juridisk. När misstankarna mot en person är borta tar advokatens uppdrag abrupt slut. Många behöver fortsatt hjälp att ta till vara sina rättigheter och att förstå händelseförloppet. Risken är att personer som inte får stöd i den situationen blir rättshaverister med tiden.”

De oskyldiga glöms bort, Malin Nordgren, 2006-11-28
http://www.dn.se/insidan/de-oskyldiga-gloms-bort-1.608921


Det måste ju anses som märkligt att någon i en så kallad demokrati och i synnerhet de som anser sig skydda och försvara medborgare ägnar sig åt att trycka ner medborgare såväl som själva idén med demokrati och rättvisa.

Du kan ju till exempelvis ersätta ordet ”rättshaverist” i de ovanstående citaten med ett rasistiskt ord  - du får hitta på ett själv - och du kommer att se hur märkligt ordet rättshaverist är.

Statens myndigheter såväl som fackföreningar och journalister verkar som en enda mobb mot de förhatliga medborgarna.

Rättshaverister är de som bombar och skränar och som vi ska akta oss för. Och rättshaverister blir de som påtalar missförhållanden eller inte känner sig rättvist behandlade. Vidare stör rättshaverister myndigheternas viktiga arbete.

Att läsa vad som skrivs om rättshaverister gör det våldsamt tydligt att medborgarna är TILL för staten - inte att staten är till för medborgarna.


Rättshaveriets onda cirkel - en lektion i lydnadskulturens förtryck 

Följande nio punkter bildar en ond cirkel

1. Lydnadskulturens enda möjlighet att förklara begreppet rättshaverister är att på olika sätt påstå att det är frågan om människor som inte kan lyda. Eller uttryckt på maktens sätt: de har inte blivit tillräckligt informerade.

2. Vi blir idag lärda i skolan att rättvisa och demokrati är självklar grund för samhället och att staten såväl som journalister är beskyddare och ansvariga för att det hela fungerar. När sedan en medborgare upptäcker att systemet går ut på underkastelse och lydnad inträffar en begriplig och olöslig konflikt.

3. Få kan inse den faktiska situationen eftersom det skulle innebära att erkänna att de har blivit grundlurade. Det är därför vanligt att många tror att de har blivit utsatta för en felaktig behandling av till exempelvis någon myndighet.

4. För andra medborgare blir bevis på att samhället inte är byggt på ”rättvisa och demokrati” obehagliga och ett direkt hot mot den personliga säkerheten.

5. De som tror att de har blivit utsatta för en felaktig behandling blir därför betraktade som icke-existerande av dem som vill bevara sin illusion om lydnadskulturens perfekta värld.

6. Det är därför ganska självklart att det finns förtvivlade människor som inte kan nå någon rättvisa och som till och med förlorar fotfästet. Lika självklart är det att det finns människor som är öppet aggressiva mot rättshaveristerna som hotar illusionen.

7. De som inte tillhör lydnadskulturens elit saknar även elitens ”finess”. Varför det blir ännu värre för dem som vill försvara lydnadskulturens traditioner och uppdelning mellan makt och maktlöshet. För inte nog med att ”rättshaveristerna” är levande bevis för systemets lögner de är ju dessutom obildade och vulgära.

8. Att försöka göra protester såväl som de protesterade osynliga blir lydnadskulturens enda möjliga lösning. Denna icke-lösning skapar givetvis en ny konflikt eftersom ingen öppet kan hävda att det finns några oberörbara eller några tabu. För att dölja denna ny konflikt återstår bara återhållen ilska, ångest och spänd tystnad.

9. Lydnadsmedia använder sig av lydnadsordet rättshaverist både för att peka ut de som ska vara oberörbara och för att träna människor i lydnad; bli inte en rättshaverist - Utan lyd.


Det riktigt vidriga

Lenin använde framgångsrikt begreppet "kulak" för att hetsa mot dem som inte passade in i den kommunistiska drömmen. Som jag förstår det för tillfället var Hitler mer vidsynt och hade betydligt fler kategorier av misshagliga individer - men tekniken var densamma.

I en lydnadskultur måste människor begränsas till logik och allt som utpekas att bryta mot logiken måste först utpekas som felaktiga, vilket leder till trakasserier och uteslutning. Ett sista steg är utrotning.

Rättshaveristerna är dagens kulaker - det är hur tydligt som helst - när man väl öppnar ögonen för vad lydnadsmedia förmedlar. Det är mycket möjligt att diskriminering kan ursäktas när de skyldiga kan säga att de inte har insett vad de har gjort. Men en ursäkt räcker inte långt när det är frågan om systematisk förföljelse och särskilt när de skyldiga påstår att de är själva skyddet för demokrati 

Det enda som saknas är några eldiga ord som kan ställa allt tillrätta. Här får du hjälp med ett förslag till formulering.

I den svåra tid vi befinner oss i är det viktigt att vi alla hjälper till. Tyvärr finns det de som ständigt saboterar. Tyvärr finns det de som ständigt är ett hot mot myndigheternas viktiga arbete - och vi vet alla vem som är problemet. Vem är det som förstör och vem är det som är en plåga för myndigheterna och för oss alla? Vem är det som hotar och slänger bomber - vem är det som infiltrerar och gnäller om minsta småsak. Det är givetvis Rättshaveristerna som vi måste bli kvitt för att få lugn och ro.

Lät det inte bra! Nästa steg är bara att finna en lämplig metod för den slutgiltiga lösningen.


Journalisternas bedrägeri

Att myndigheter och olika representanter för staten aktivt förtrycker medborgare är obehagligt. Men än värre är det givetvis att de som vi tror skyddar demokrati och yttrandefrihet genom att granska statens utövande av makt i själva verket delar statens och myndigheternas förtryck.

Det innebär i praktiken att du är utelämnad att bli förföljd och trakasserad samtidigt som det kallas för yttrandefrihet och skydd för demokrati och rättvisa - Och du kan inte göra något åt det. Det är så exakt just så som den onda cirkel fungerar som jag kallar för lydnadskultur.

Tänk på att det är samma journalister som använder begreppet rättshaverist som du förlitar dig på för att få veta vad som händer i världen.


Sammanfattning

Användandet av ordet rättshaverist är en del av lydnadskulturens ständiga krav på förtryck. För när det inte finns någon att förtrycka upphör lydnadskulturens möjlighet till generella hot och bestraffningar av dem som inte omedelbart lyder.

Det går givetvis inte att få slut på en förtryckande kultur genom att ta bort ord. Däremot tror jag att medvetenheten om lydnadskulturens förtyck kan spridas och öka när många inser lydnadsordens verkan och betydelse. 

Just för tillfället tycker jag att ordet rättshaverist är det vidrigaste och mest tydliga exempel på den dolda lydnadskulturen.



Länkar





Google



Lydnadsmedia


Sökning, på DN.se: rättshaverist
http://www.dn.se/sok?s=r%C3%A4ttshaverist&searchsource=dn&x=8&y=10

Sökning, på DN.se: rättshaverister
http://www.dn.se/sok?s=rättshaverister&x=7&y=10&searchsource=dn

Sökning, på SvD.se sajt: rättshaverist
http://svd.sesam.se/search/?q=r%C3%A4ttshaverist&submit=S%C3%B6k&c=nn&abb=svd&ss_lt=sitesearch&ss_ss=svd.se&ss_hpos=searchbox&ss_pid=svd

Sökning, på SvD.se sajt: rättshaverister
http://svd.sesam.se/search/?q=rättshaverister&submit=Sök&c=nn&abb=svd&ss_lt=sitesearch&ss_ss=svd.se&ss_hpos=searchbox&ss_pid=svd

Sökning Aftonbladet.se: rättshaverist
http://aftonbladet.sesam.se/search/?q=rättshaverist&c=nn

Sökning Aftonbladet.se: rättshaverister
http://aftonbladet.sesam.se/search/?q=rättshaverister&c=nn

Sökning Expressen.se: rättshaverist
http://www.expressen.se/1.548738?searchtype=searchForm&sel_advanced=false&txtsearch=r%E4ttshaverist

Sökning Expressen.se: rättshaverister
http://www.expressen.se/1.548738?searchtype=searchForm&sel_advanced=false&txtsearch=r%E4ttshaverister

Sökning Sydsvenskan.se: rättshaverist
http://sydsvenskan.se/sok/?q=rättshaverist&y=0&x=0

Sökning Sydsvenskan.se: rättshaverister
http://sydsvenskan.se/sok/?q=rättshaverister&x=25&y=7

Sökning Göteborgs Posten, gp.se: rättshaverist
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=112&cx=016971301992549952863%3Aydbjfvcxzr4&cof=FORID%3A9&ie=ISO-8859-1&q=r%E4ttshaverist&sa=S%F6k

Sökning Göteborgs Posten, gp.se: rättshaverister
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=112&cx=016971301992549952863%3Aydbjfvcxzr4&cof=FORID%3A9&ie=ISO-8859-1&q=r%E4ttshaverister&sa=S%F6k


Kolla även dessa Wikipedia länkar:

7 kommentarer:

Alf Susaeg sa...

HELT ofattbart att en så uppenbart insiktsfull blogg inte har dykt upp under alla mina forskningar på nätet?

Eller...kanske just DÄRFÖR den inte har dykt upp!

Hur som helst STORT TACK!
Trodde inte längre sådana människor fanns(ingen dator i universum kan ju skapa sånt här) så...
I'll be back..;)

Alf Susaeg

Anonym sa...

Hej Alf

Jag har som hastigast läst om din trista bakgrundshistoria.
Det finns alltid en bakgrund till
orättvisorna som drabbar en del av oss människor. Vad kan man göra åt
de olägenheter som skapas är nog
det som de flesta "rättshaverister"
vill veta. Om du hittar något stöd
någonstans och förslag till direkta åtgärder så skriv det här.
Jag vet att det finns många som är intresserade.

MVH
aqi

Martin Gustavsson sa...

Intressant laesning. Gaa gaerna med i aktivdemokrati.se och hjaelp oss att faa bort korruptionen ur samhaellet.

Anonym sa...

Varför LYDA någonting som inte vill, vågar eller kan FÖRSTÅ när, var, hur och varför, svensk lagstiftare och kontrollmakt inte skyddar det allmännas skadeståndsansvar, mot EN drabbad medveten svensk medborgare.

Martin Gustavsson sa...

Foerregaaende kommentator aer mentalt foervirrad och kladdar runt i vaara bloggar med sin foervirrande text. VV radera dennes SPAM och detta meddelande!
MVH
MrPerfect72

Anonym sa...

Ola tänk att EN svensk "politiker" för någonting, uppmanar Dig att LYDA någonting, som inte vill, kan eller vågar FÖRSTÅ någonting om HYPERDIALOG.

Medveten svensk medborgare med HYPERMAKT värderar, värdesäkrar och väljer partipolitiskt organ som lär medlemmar att i tid och rum FÖRSTÅ vem som är folkvald svensk lagstiftare/kontrollmakt!

Jim Hansson sa...

Har aldrig gillat ordet rättshaverist eller sättet det används på, men har haft svårt att sätta ord på vad som var felet. Detta satte fingret på en del av problemet med ordet.

Ogillar också hur terrorist används av vissa när de säger att vi måste göra dessa (politiska) förändringarna annars för annars kommer terrorister utsätta oss för attentat. Det konstiga i ett sådant uttalande är att de genom hot om våld(inte från dem själva, utan från ospecificerad tredje part) faktiskt själva blir terrorister.